Waarom is de aardlekschakelaar zo belangrijk?

De aardlekschakelaar vind u in de meterkast. Maar wat is een aardlekschakelaar nou precies? En waarvoor wordt deze gebruikt? Dit apparaat in uw groepenkast zorgt er kort gezegd voor dat uw installatie wordt beveiligd tegen lekstroom. Een aardlekschakelaar wordt daarom ook wel verliesstroomschakelaar genoemd. Andere bekende benamingen zijn de differentiaalschakelaar of aardwachter. Deze schakelaar heeft een zeer belangrijke taak en is daarom onmisbaar in uw groepenkast. Onze elektricien in Leiden kan u hier alles over vertellen.

 

Functie van de aardlekschakelaar

Stroom komt uw huis binnen en met hetzelfde tempo stroomt er ook weer elektriciteit uit uw huis. Wanneer deze hoeveelheid niet even groot is wordt dit opgemerkt door de aardlekschakelaar. Deze onderneemt daarop direct actie door de stroomtoevoer te onderbreken. Dit is essentieel, want het kan er op duiden dat er iets mis is met de aarding. Het is tegenwoordig verplicht om een verliesstroomschakelaar in huis te hebben. In oude stoppenkasten kan deze nog wel eens ontbreken. Het is heel belangrijk dat u er dan zo snel mogelijk een laat installeren door een erkend elektricien in Leiden. De schakelaar heeft een controlerende functie, maar het is ook van belang dat het apparaat zelf ook regelmatig wordt getest. Op een aardlekschakelaar vindt u dan ook een testknop. Wanneer u deze indrukt schakelt de aardlekschakelaar uit. Wanneer deze niet uitgaat, moet u er even naar gekeken worden door een professional.

 

Functionerende meterkast

Een goed functionerende meterkast is belangrijk in een modern huishouden. Bovendien is een goed onderhouden meterkast waarin alles goed aangesloten is en naar behoren werkt cruciaal voor uw veiligheid. Als u denkt dat er een aardlekschakelaar ontbreekt in uw woning of dat deze niet meer naar behoren werkt, kunt u altijd de hulp inroepen van onze elektriciens. Probeer deze nooit zelf te plaatsen als u niet over de nodige kennis en ervaring beschikt. Het installeren van een aardlekschakelaar of een groepenkast is een precisieklus die goed uitgevoerd dient te worden. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om te zien wat wij voor u kunnen betekenen.

Bladwijzer de permalink.