Tien tips bij het kopen van een wasmachine

Niemand wil teveel geld kwijt zijn aan een wasmachine, maar tegelijkertijd wil je natuurlijk ook een apparaat dat jarenlang meegaat! Waar je bij de koop op moet letten? Wij geven tien tips.

Machinesoort

Een van de eerste dingen die je bij het selectieproces van je wasmachine zult moeten bepalen, is welke soort wasmachine je wilt. Dit hangt onder meer van je budget en van je huis af. Wil je de machine onder je aanrecht plaatsen, dan zul je bijvoorbeeld een voor- en geen bovenlader nodig hebben. Heb je weinig ruimte, dan kan een wasdroogcombinatie het overwegen waard zijn en heb je het budget voor de laatste technische snufjes, dan zal de slimme wasmachine die je vanaf je smartphone kunt bedienen je wellicht erg aanspreken.

Vulgewicht

Wasmachines zijn er met allerlei capaciteiten van slechts 5 tot wel 12 kilo. Voor welk vulgewicht je gaat, hangt voornamelijk af van je woonsituatie. Woon je met z’n tweeën in een klein appartement, dan zal 5 à 6 kilo genoeg capaciteit zijn. Voor drie tot vijf personen is een vulgewicht van 7 tot 9 kilo aan te raden en voor grote gezinnen is 10 kilo of meer een goede leidraad. Denk er bij deze indicaties wel aan dat een wasmachine lang meegaat. Verwacht je de komende jaren een gezin te stichten, dan is een net iets grotere wasmachine dan je op dit moment nodig hebt een goed idee.

Verbruik

Leef je graag milieubewust, dan is energieverbruik waarschijnlijk een belangrijke factor bij de koop van een wasmachine. Door de jaren heen zijn machines steeds zuiniger geworden en hoe zuinig een apparaat precies is, zie je op het energielabel. De meeste wasmachines hebben tegenwoordig een label van A of meer. Hoe meer plussen er achter die A staan, hoe beter dit voor het milieu en voor je portemonnee is. Op het verbruik van een wasmachine heb je zelf echter ook invloed; hoe lager je de temperatuur instelt, hoe minder energie de machine immers zal verbruiken.

Gebruiksgemak

Ook niet onbelangrijk is of de machine comfortabel te gebruiken is. Gaat het deurtje naar de juiste kant open zodat je de machine makkelijk kunt vullen? Is het filter makkelijk bereikbaar zodat je het schoon kunt maken? Zijn overige elementen zoals de lade voor het wasmiddel uitneembaar of niet? Hou bij het controleren van deze elementen je huis en vooral de kamer waarin de wasmachine komt te staan in je achterhoofd. Zou de wasmachine hier goed passen en makkelijk te gebruiken zijn?

Lawaai

Vroeger klonk elke wasmachine tijdens het centrifugeren als een opstijgend vliegtuig. Gelukkig worden wasmachines steeds stiller en ligt het geluid dat de apparaten produceren gemiddeld tussen de 70 en 75 decibel. Ben je van plan je wasmachine in de kamer naast je slaapkamer te zetten, dan zul je echter op zoek zijn naar een extra stille machine. Gelukkig zijn er ook apparaten die slechts 50 dB geluid maken, al kost dat je vaak wel extra.

Passendheid

Zorg dat je precies weet hoeveel ruimte de wasmachine in beslag mag nemen en meet de plek waar de machine moet passen goed op. Zo voorkom je dat je later in de knel komt met het formaat van de machine. Hou er bij het kiezen van een wasmachine ook rekening mee dat de plek die je hebt uitgezocht misschien zo zijn beperkingen kent. Wil je de wasmachine bovenop een droger zetten, dan is een voorlader bijvoorbeeld het meest praktisch. Komt het apparaat met zijn zijkant tegen een muur te staan, dan zul je waarschijnlijk een deurtje willen dat in de richting van die muur opengaat.

Droogresultaat

Het is om allerlei redenen handig dat was zo droog mogelijk uit de wasmachine komt. Zo hoeft het bijvoorbeeld minder lang aan de waslijn te hangen of kun je een verkort droogprogramma instellen. Hoe droog je was na een wasprogramma is, wordt bepaald door het aantal toeren van de machine. Hoe hoger het aantal toeren, hoe droger je was zal worden. Een hoog aantal toeren gaat soms echter gepaard met veel lawaai en dus zul je een keuze tussen deze twee elementen moeten maken. Wat vind je belangrijker: dat je was goed droog wordt of dat je ook ’s nachts wasjes kunt draaien?

Programma’s

Heb je specifieke eisen wat betreft de programma’s van de machine, dan kun je de mogelijkheden per machine met elkaar vergelijken. Programma’s die veel mensen handig vinden en dus niet kunnen missen zijn bijvoorbeeld het verkorte programma, het spoelprogramma, het wolprogramma en het antikreuk-programma.

Prijs

Een van de belangrijkste factoren van wasmachines is voor veel mensen het prijskaartje dat aan het apparaat hangt. Nieuwe wasmachines kosten 250 tot wel 900 euro. Over het algemeen geldt: hoe meer je uit te geven hebt, hoe meer praktische functionaliteiten een wasmachine bevat. Heb je een minder hoog budget? Hou dan de online aanbiedingen en folders in de gaten! Met een beetje geluk kun je ook voor 200 euro een prima wasmachine op de kop tikken.

Winkelvoorwaarden

Bij de aanschaf van een wasmachine is het ook belangrijk om te overwegen bij welke winkel je koopt. De ene witgoedzaak biedt namelijk betere voorwaarden dan de andere. Zo krijg je bij sommige winkels een gratis installatie aangeboden en bij anderen een jaar extra garantie. Bekijk goed wat de voorwaarden per winkel zijn om zo de beste keuze te kunnen maken.

Weet je ongeveer wat voor wasmachine je wilt, maar nog niet welke specifieke machine het moet worden? Doe dan de Wasmachine Test. Op basis van vijftien vragen over je thuissituatie, kun je er binnen tien minuten achterkomen welke wasmachine het beste bij je past.

 

Bladwijzer de permalink.